Zdrowie 4
Szlachetne zdrowie .....
Oczywiście wielu się nie zgodzi i będzie mnie krytykować i łajać 😊
Nie są to żadne porady medyczne, i nie traktujcie ich jak porady ani to nie jest nakłanianie do czynienia czynów opisanych!
Ja to przeżyłem, lub wiem od innych więc opowiadam i tylko informuję …
Chwała doktorom…choć nie wszystkim!
Ałaaaaaa!

Cukrzyca - glukagon, choroba Baastrupa, ... i inne - ciekawostki_3
Glukagon ...
Jeżeli wątroba jest wystawiona na działanie glukagonu przez dłuższy czas, a więc ok. 4-5 godzin, to może dojść do całkowitego zużycia zapasów glikogenu w wątrobie.
Ma wpływ na zwiększenie stężenia jonów potasowych w surowicy krwi, a także obniżenia stężenia jonów wapniowych i fosforanowych.
Glukagon ma wpływ głównie na pracę wątroby, ponieważ pobudza on proces glikogenolizy, czyli procesów rozkładu glikogenu do glukozy. Jak wiadomo, wątroba jest głównym źródłem glukozy, która potrzebna jest innym narządom, a w szczególności komórkom nerwowym.
Duży wysiłek fizyczny lub picie mocnych alkoholi może spowodować niedobór glukagonu.
Insulina, jej wyższy poziom, powoduje obniżenia poziom glukagonu.
Glukagon jest niezwykle ważnym hormonem w odchudzaniu i znacznie ułatwia ten proces. To właśnie za sprawą jego produkcji przez trzustkę pobudzona zostaje tkanka tłuszczowa do zmiany kwasów tłuszczowych na energię. W sytuacji, gdy w organizmie dominuje insulina, glukagon nie może przeforsować swego działania.
Glukagon zapobiega hipoglikemii poprzez:
- stymulację glikogenolizy (glukagon pobudza rozkład glikogenu wątrobowego do glukozy, która jest głównym substratem energetycznym dla tkanek i narządów),
- pobudzanie glukoneogenezy (tworzenie glukozy z substratów niebędących cukrami np. z aminokwasów);
- stymulację lipolizy - glukagon pobudza w tkance tłuszczowej rozkład trójglicerydów do wolnych kwasów tłuszczowych, które mogą następnie być wykorzystane jako źródło energii;
- stymulację układu adrenergicznego - zwiększa wydzielanie katecholamin (adrenaliny, noradrenaliny, dopaminy), hormonu wzrostu oraz glikokortykosteroidów. Wszystkie wymienione hormony wykazują działanie hiperglikemizujące.
Ze względu na na działanie hiperglikemizujące, glukagon jest wykorzystywany jako lek u pacjentów z ciężką hipoglikemią (niedocukrzeniem). Najczęściej glukagon dostępny jest w formie zastrzyku, który podaje się pacjentom domięśniowo lub podskórnie.
Glukagon hamuje:
- Motorykę żołądka.
- Wydzielanie żołądkowe i trzustkowe.
- Lipogenezę w wątrobie
Glukagon wzmaga:
- Produkcję wydzielin jelitowych.
- Żółci w wątrobie.
- W komórkach tłuszczowych pobudza procesy rozkładu triglicerydów. Dzięki lipolizie, do krwi uwalniane są wolne kwasy tłuszczowe, które wskutek kolejnych procesów wywołują przyspieszenie glukoneogenezy.
- Powoduje wzrost wątrobowej produkcji glukozy
1. Glukagon – substancje i inne hamujące wydzielanie glukagonu:
- Sekretyna (wpływa na środowisko wewnętrzne dwunastnicy, czyligórnego odcinka jelita cienkiego – poprzez regulację aktywności wydzielniczej żołądka, trzustki i wątroby. Hamuje wydzielania kwasu solnego w żołądku przy równoczesnej stymulacji wytwarzania wodorowęglanów z sokiem trzustkowym przez komórki przewodowe trzustki. Neutralizacja kwasowości (wzrost pH) w dwunastnicy zapewnia maksymalną aktywność trzustkowych enzymów trawiennych. Równocześnie sekretyna wpływa na wytwarzanie żółci w wątrobie i ułatwia jej odpływ z przewodów żółciowych). Wywołuje również skurcz odźwiernika żołądka oraz stymuluje skurcze woreczka żółciowego.
- Insulina.
- Serotonina (uwalniana z komórek beta trzustki) - do jej syntezy potrzebna jest m.in. tryptofan, witamina B12 oraz kwas foliowy. Witamina D oraz ćwiczenia fizyczne w formie umiarkowanej wzmagają wydzielanie serotoniny. Podobnie działa długi sen oraz medytacja (również modlenie się)..
- Wysoki poziom wolnych kwasów tłuszczowych.
- Ciała ketonowe.
- Agoniści receptorów alfa-adrenergicznych (fenylefryna, etylefryna, klonidyna, alfuzosyna, deksmedetomidyna, noradrenalina, tamsulozyna, ...).
- Somatostatyna (zmniejsza również ilość insuliny).
2. Glukagon – substancje i inne hamujące syntezę (tworzenie) glukagonu:
- Pochodne guanidyny (kreatyna, arginina, galegina, hydroksy-4-galegina, triazabicyklodecen (TBD), saksytoksyna, ...).
- Pochodne galeginy.
- Pochodne hydroksy-4-galeginy.
3. Glukagon – substancje i inne hamujące wydzielanie glukagonu ale zwiększające wydzielanie insuliny:
- Agoniści receptorów GLP-1 (liraglutyd (lek Saxenda, Victoza), semaglutyd (lek Ozempic), dulaglutyd (lek Trulicity), ...) - nasilają wydzielenie insuliny po posiłku, hamują wydzielanie glukagonu oraz zmniejszają produkcję glukozy w wątrobie i opóźniają opróżnianie żołądka.
- Wildagliptyna (substancja należąca do grupy leków inkretynowych).
- Dopamina - przy normalnych i nieco wyższych poziomach stymuluje wydzielanie insuliny w przysadce mózgowej (kanał dopaminowy 2) oraz z komórek beta trzustki oraz blokuje wydzielanie glukagonu z komórek alfa.
4. Glukagon – substancje i inne hamujące wydzielanie glukagonu oraz hamujące wydzielanie insuliny:
- Somatostatyna (SST) (hamuje też produkcję hormonu wzrostu, hormonu tyreotropowego (TSH), prolaktyny, gastryny, insuliny, glukagonu i sekretyny) - wydzielana jest w komórkach delta trzustki, układzie pokarmowym, podwzgórzu oraz ośrodkowym układzie nerwowym.
- Błękit metylenowy.
5. Glukagon – substancje i inne pobudzające wydzielanie glukagonu:
- Kortyzol.
- Gastryna (GRP) (ogólnie ... reguluje procesy trawienne - nadmiar powoduje stałą nadkwaśność żołądka co uszkadza jego błone śluzową i może powodować wrzody ... niedobór - powoduje złe wchłanianie pokarmów, może powodować refluks oraz zwiększać ryzyko infekcji w jelitach, ...)
- Cholecystokinina (hormon peptydowy - jest stymulowana wysokobiałkowym i wysokotłuszczowym pokarmem - pobudza wytwarzanie żółci oraz enzymów trzustkowych.Cholecystokinina pełni także funkcję neuroprzekaźnika w układzie nerwowym, a jej czynność sprowadza się do hamowania uczucia głodu).
- Glukoza (jej niski poziom).
- Acetylocholina.
- Cholina, CDP-cholina, fosfocholina.
- Teofilina (działa m.in. rozkurczowo na mięśnie oskrzeli, zmniejsza również uwalnianie mediatorów stanów zapalnego z komórek tucznych).
- Agoniści receptorów β- adrenergicznych (głównie to noradrenalina - działająca głównie na receptory adrenergiczne beta-1, i adrenalina, która działa głównie na receptory beta-2).
- Aminokwasy glukogenne (substraty do syntezy glukozy, m.in. arginina, glutamina, cysteina).
- Dopamina - przy bardzo wysokich jej poziomach, uwalnianie glukagonu i jednocześnie hamować wydzielanie insuliny.
- Stres.
- Zbyt krótki sen (z różnych przyczyn)
- Infekcje.
- Długotrwały głód.
- Wysiłek fizyczny.
GLP-1 - wytwarzany jest naturalnie w jelicie krętym oraz okrężnicy. Stymuluje wydzielanie insuliny oraz glukagonu. W mózgu sygnalizuje sytość, zmniejsza łaknienie. Substancje te mają zdolność przekraczania bariery krew-mózg. Pewne badania sugerują, że osoby je zażywający są wyciszeni na używki - mają dużo mniejszy pociąg do palenia papierosów picia alkoholu, narkotyków, dziwnych nerwowych zwyczajów typu. obgryzanie paznokci, chorobliwych zakupów, a także do różnych manii oraz obsesji i nawyków, ...
Jak naturalnie zwiększyć poziom GLP-1 - jedzeniem, suplementami, ... :
- Orzechy - nie wiadomo - istnieją różne, przeczące sobie badania.
- Magnez - ... najprawdopodobniej tak ...
- Chude białko - kurczak, tofu, ryba, ...
- Tauryna (L-Tauryna).
- Bor.
- Ekstrakt z szaftanu - Supresa.
- Yerba-mate.
- Produkty bogate w błonnik (jarzyny, owoce, pełne ziarno, ...).
- Błonnik - np inulina.
- Owoce bogate w polifenole - borówki, truskawki, maliny, ...
- Zielona herbata.
- Bakterie z fermentowanej żywności - np. kefir, jogurt, kwaśne mleko, kimci, ...
- Cynamon cejloński (!).
- Kozieradka.
- babka plesznik (łupinki).
- Żeń- szeń.
- Kurkuma (najlepiej z dodatkiem piperyny - pieprz).
- Ogólnie - gorzkie zioła .... być może także przypalone fragmenty produktów oraz węgiel drzewny.
- Gencjana.
- Kwas octowy (ocet).
- "Zdrowe" tłuszcze (np. nierafinowane oleje roślinne tłoczone na zimno - rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek, ... czy smalec gęsi ... ewentualnie se świni, ...) - trawienie tłuszczów trwa dłużej, co wydłuża również uwalnianie GLP-1 i wpływa na dłuższe uczucie sytości.
- Lekka aktywność fizyczna po posiłku.
- granat (owoc) - szczególnie ekstrakt z owocu granatu.
Choroba Baastrupa ( tzw. „kissing spine”) - to choroba zwyrodnieniowa wyrostków kolczystych. Występuje ponoć całkiem nierzadko ale ... diagnozowana jest bardzo rzadko ! Objawy choroby są często mylone z innymi chorobami (które mogą również współistnieć !) ale niewiele lekarzy zwraca uwagę na obraz tych zmian np. w RTG (czasem uznając je za wadę zdjęcia ...). Często, nawet przy rozpoznaniu choroby ... jest ona jakby bagatelizowana przez lekarzy ... Choroba jednak w skutkach może być bardzo poważna - może prowadzić nawet do trwałego inwalidztwa ... Choroba charakteryzuje się zmianami zwyrodnieniowymi zarówno wyrostków kolczystych, jak i międzykolczystych tkanek miękkich dwóch sąsiednich kręgów - przy czym może dotyczyć kilku kręgów. Tarcie o siebie wyrostków powoduje zmiany tłuszczowe w tym obszarze oraz różne zwapnienia Zmiany spotyka się w kręgosłupie lędźwiowym oraz szyjnym. Zmiany mogą być bardzo bolesne ! Mogą powodować ból tępy, który przy pewnych pozycjach ciała czy przy obciążeniu może przechodzić do bólu bardzo ostrego zarówno w miejscu tarcia o siebie wyrostków ale może promieniować w inne rejony. Przy zmianach w kręgosłupie lędźwiowym dłuższe stanie lub chodzenie powoduje coraz większy ból - początkowo w dole kręgosłupa a następnie ból pośladka i biodra (tzw. chromanie neurogenne) który często może przyczynić się do niemożności np. dalszego przemieszczania się (z bólu) ... Często dochodzi również do osłabienia siły w nogach ... Czasem " Osoby chorujące na tą dolegliwość długo, bez trafnej diagnozy mogą mieć bardzo utrudnione wykonywanie nawet prostych czynności - stanie, siedzenie, czy chodzenie może być mocno utrudnione z powodu na ostry ból. Ból, który jest obecny przez cały czas, który zaostrza się przy ruchach a nawet pewnych ułożeniach ciała doprowadza często do stanów depresyjnych - drażliwość, męczliwość, braki koncentracji, ... Długo występująca choroba, która nie została wykryta może powodować dalsze degeneracyjne zmiany związane ze stałym stanem zapalnym i może przyczynić się np. do zmniejszenia średnic kanałów tętnic kręgowych i problemów z obiegiem krwi ... przyczynić się może również do innych zwężeń w kręgosłupie i powodować np. drętwienie, pieczenie, ... w stopach a nawet obrzęki ... Czasami choroba, na początku może objawiać się bólem pośladków (takim "wewnętrznym") i trudność z dłuższym siedzeniem (nie ma znaczenia miękkość czy twardość powierzchni na której się siedzi - jest to uzależnione od zmiany w kręgosłupie). Charakterystycznym dla samej choroby jest zwiększenie bólu przy pochylaniu się oraz podnoszenia z pochylenia się. Czasami, zwykle w mniej zaawansowanej chorobie, ból może ustępować przy pochyleniu się. Często choroba Baastrupa współistnieje z innymi chorobami - np. reumatoidalnym zapaleniu stawów, ZZSK, ... co pogarsza objawy tych chorób oraz obraz całościowy.
Bardzo mało jest do znalezienia odnośnie wystąpienia choroby Baastrupa w kręgosłupie szyjnym ale - mogą poza bólami w konkretnym miejscu zmiany wystąpić - problemy z ruchami kręgosłupa, bólami przy obrotach oraz ruchach- szczególnie w tył, ból może promieniować do barku (barków), mogą pojawiać się drętwienia ręki (rąk) i palców ręki (rąk) ... może istnieć stałe lub czasowe uczucie obcego ciała w gardle ... Ból zwykle jest mniej dokuczliwy, bardziej "tępy" niż w przypadku zmian w kręgosłupie lędźwiowym ...
Więcej proszę sobie poszukać np. w "wszechmogącym" Internecie - tu chciałem tylko napomknąć fakt, że taka przypadłość istnieje ... a bardzo często jest niediagnozowana, pomijana i bagatelizowana przez wielu diagnostów i lekarzy ...
Smartwatch medyczny - taka uwaga odnośnie takowych smartwatch'y medycznych, zdrowotnych, ... mierzących EKG, ciśnienie tętnicze, poziomy we krwi - cukru, tlenu, tłuszczu, ... Po pierwsze należy je traktować jako urządzenia niemedyczne (zarówno takie jak i te bardzo drogie), które wskazywać mogą pewne nieprawidłowości będące w organizmie ale zmierzone i ukazane wartości nie będą dokładne (glukometry również nie są omylne i często mają błąd nawet ponad 15% ... Ba ... (i to jest ważne !) ... gdy się nie skalibruje wyników z urządzeniami medycznymi to będą zazwyczaj pokazywały rozbieżne "idiotyzmy" ... Ale, obiektywnie, z drugiej strony, chcąc nabyć takie urządzenia nie reagował bym impulsywnie na wpisy typu - badziewie, kłamią, pokazuje bzdury, ... bo piszą je ludzie, którzy "nie wiedzą co czynią" i kupując coś za niewielkie pieniądze, uwierzywszy w reklamę chcą mieć "komputer badawczy" (!). A wiec, wiec ... skoro nie zaczyna się od więc to więc ...
Pomiary EKG w większości smartwatch'y są w miarę poprawne (nawet były na ten temat pewne pochwały środowiska medycznego). Pomiary ciśnienia - tu dużo lepsze są urządzenia (acz ... często niewygodne w noszeniu i drogie) z pompowanym :mieszkiem" pod paskiem - nawet są takie z certyfikatem medycznym - pomiar bez takiego "mieszka" jest obarczony już większym lub mniejszym błędem ale ! - należy w aplikacji dokonać kalibracji (czasem kilka razy) i wówczas wyniki pomiaru ciśnienia będą akceptowalne (ale jednak z jakimś tam błędem ... do przyjęcia).
Pomiary tłuszczu - również po skalibrowaniu z wynikiem rzeczywistym (z przychodni) będą dawać względnie poprawny wynik pomiaru. Największym problemem jest pomiar glukozy we krwi - ale po dobrym skalibrowaniu i pewnej wytrwałości w tej czynności wyniki będą również, w większości przypadków do przyjęcia (wszak czasem ważniejsze są wykresy zmian niż rzeczywista wartość (bo ją jak trzeba zawsze można uzyskać glukometrem i ałaaa ! - nakłuciem biednego, jakże wrażliwego paluszka) - ALE ! - trzeba zrozumieć, że problem z glikemią jest taki, iż może być spowodowana różnymi czynnikami (ale podobnie może być w takich przypadkach z pomiarem ciśnienia - będą wówczas błędy) - tego algorytm w zegarku nie jest w stanie przewidzieć i pomiar się "rozjeżdża". Gdy wysoki poziom cukru jest spowodowany "normalną" rzeczą - insulinooporność, zaburzeniem wchłaniania węglowodanów, ... pomiary, po kalibracji, będą do przyjęcia ... lecz w przypadku istnienia innych przyczyn, które chaotycznie, zupełnie bez normalnej "logiki metabolizmu" zmieniają poziom glukozy we krwi pomiary będą spędzać sen z oczu i wzmagać uczucie chęci wyżycia się na producencie, sprzedawcy oraz urządzeniu ... np. za pomocą młotka ... - Przykładem takiego czegoś może być np. obecny guz chromochłonny czy przyzwojak, które wydzielają, w sposób zupełnie nieprzewidywalny, katecholaminy a one to powodują wzrosty ciśnienia oraz poziomu cukru we krwi ! Podobnie może być przy innych typach guzów czy problemów np. z tarczycą, ... A wówczas pomiary mogą raz być całkiem poprawne ... a kolejne być irytująco błędne - wynika to, jak wspomniałem z niemożności ogarnięcia tematu algorytmem mierniczym urządzenia, który opiera się głównie ma "normalności" ... bo, gdyż, albowiem, że ... pomiary takich parametrów życiowych urządzeniami np. laserowymi jest dopiero w powijakach a przyzwoity sprzęt kosztował by pewnie tyle co samochód ... Ale widząc, że wyniki pomiarów poziomu cukru i ciśnienia są często wysoce rozbieżne może dać do myślenia czy coś "ciekawego" u nas, przypadkiem, nie szwankuje ... Według mnie przy obecności u siebie cukrzycy typu 1 ... urządzenie może się nie sprawdzić ...
Dodać należy jeszcze jeden szczegół, zanim się będzie chciało zrobić krzywdę sprzedawcy ... - zawsze nieco inną wartość poda urządzenie dociśnięte do skóry niż to, które luźno "dynda" np. na bransoletce ... (!) ...
Smastwatch'e mają dedykowane różne aplikacje - niestety ... jedna są przyzwoite ... a inne ... do dużej "D...y" ... Również niestety ... aplikacje są słabo opisane i ciężko, bez zakupu zegarka jesteśmy w stanie poprawnie ocenić stan rzeczywistości. A aplikacja zaiste jest równie ważna jak urządzenie ... ! Nie znam z autopsji wielu takich aplikacji ale np. porównując popularne H Band (H Band 2) oraz HealthWear o wiele lepszą ocenę dał bym, ... H Band - dużo więcej funkcji nastawczych oraz użytkowych ... Na plus tej drugiej - dużo wyższy możliwy poziom cukru - do max 648 mg/dl ...H Band mierzy/można ustawiać tylko do poziomu 270 mg/dl (... nie wiem dlaczego tylko taki ... ale w większości przypadków jest jednak wystarczającym pułapem pomiarowym - a zawsze można nieco pokombinować z kalibracją) ... Więc, albowiem, że ... trzeba zawsze dobrze wczytywać się w opisy zegarków lub/i pytać ... by dowiedzieć się jaka aplikacja jest dedykowana do danego smartwatch'a (oraz czy istnieje jakaś zamienna) i dobrze jest coś więcej na jej temat dowiedzieć.
Na koniec, oceniając takie urządzenia - ... Nie jest to wyrób medyczny i tak trzeba zegarek traktować. Czy mogą się przydać mierząc pewne parametry, nawet z błędem - TAK - ale trzeba je dobrze skalibrować i może poza EKG traktować wyniki pomiarów, zdroworozsądkowo, jako impuls-sugestia do ewentualnego zbadania się. Nie należy się na wynikach takich urządzeń dobitnie opierać i mieć pełną świadomość możliwych większych czy mniejszych błędów pomiarów robionych przez zegarek ...
Glikacja to glikozylacja nieenzymatyczna - nieenzymatyczne połączenia, głównie glukozy i fruktozy z białkami, lipidami, kwasami nukleotydowymi, ... prowadzące do wytworzenia się szkodliwych dla organizmu tzw. końcowych produktów zaawansowanej glikacji - AGEs, które, szczególnie przy braku antyoksydantów, mogą uszkadzać komórki (a wiec i tkanki, ...) - ... np. połączenia hemoglobiny, kolagenu, elastyny, ... z cukrami ... Sprzyja występowaniu glikacji: np. długo występujący, wysoki poziom cukru we krwi, ... - niewydolność nerek, choroby wątroby, częste infekcje, choroby autoimmunologiczne i inne o charakterze zapalnym (szczególnie przewlekłe), ... stres, depresja, brak snu, ... Glikacja np. hamuje a nawet zapobiega rozpadowi uszkodzonego kolagenu ... oraz hamuje lub zapobiega w syntezowaniu nowego kolagenu ... Glikacja, w dużej części może być nieodwracalnym procesem (szczególnie gdy jest "utrwalona" i "długotrwała") ... choć niektóre związki zawarte w owocach i ziołach ... np. polifenole - flawonole, procyjanidyny i antocyjany, .... lizyna, rutyna dezaktywują szkodliwość AGEs oraz pomagają w jej odwróceniu (np. związki zawarte w żurawinie). Ogólnie, szczególnie antyoksydanty (te rozpuszczalne w wodzie jaki i w tłuszczach (!)) odgrywają bardzo dobitną rolę w zapobieganiu samej glikacji jak i na ograniczenie tworzenia się oraz likwidacji szkodliwego działania już wytworzonych produktów glikacji ... AGEs to np. glioksal, metyloglioksal, pentozydyna, ... Żeby napędzić strachu tym co przeżywają jedzoną żywność - w pożywieniu również może być sporo "złeeeego" AGEs ... a zwane jest toto ono DAGEs ... Postraszę strachliwych ... 😊... to złoooo jest w ... - wołowina, wieprzowina, jaja, drób, ser parmezan, masło, margaryny, śmietana, majonez, ... długie smażenie i przypalanie pogarsza złoooo ! - wew trawie - chyba nie ma (!) - można ją jeść spokojnie (... lecz nie wiem jak jest z sianem i nie wiem czy można oną opiekać lub gotować ... bo gotowanie zwiększa ilość AGEs 🤣) ... Ale, na poważnie, chciałbym zauważyć, że to zło człowiek je już od hohoho i jeszcze więcej, zanim wiedział, że to złooo ... i co ? - dopiero teraz przez to choruje ... i mrze ... ? - nie wpadajmy w oszołomstwo ! ... Ale co do glikacji - zapobieganie glikacji - inhibitory - cysteina (prekursor glutationu), aspiryna, ... - na dole strony znajdują się linki do badań ... i inne, szerzej dotyczące tematu. Ogólnie - łopatologicznie - pomóc w problemie mogą np. cierpkawe owoce o ciemnej (fioletowa, czerwona) skórce (borówka czarna, żurawina, tarnina, ostrężyna, czarna porzeczka, wiśnie, ciemne winogrona, ...) oraz niektóre przyprawy kuchenne (np. ziele angielskie, goździki, oregano, anyż gwiaździsty, tymianek, cynamon, ...).
*** nie myślmy o jedzeniu, że to tylko złoooo, że to AGEs, że to lignany, ... ! - bez, zbędnego, złego myślenia żyje się lepiej i mniej nerwowo ... zawsze to istniało i nikt się tym nie przejmował ... i żyło się lepiej ... Więc wiedzmy, że coś tam jest i coś tam robi ... ale nie najadamy się AGEs tylko np. fajnie opieczoną kiełbaską na ognisku ( i ja osobiście mam w d...., że ... jakieś barbiturany, AGEs-y, ... - zawsze przypalam i opiekam w palącym się wykapanym tłuszczu ... a to złooooo ! ... i ono to złooooo zjadam ze smakiem ...) ... no chyba, że tej wspomnianej kiełbaski zjemy od razu 5 kg ...
Dygresyjnie jam to ... tak, przy okazji, tak mnie naszło ... - jedzenie i zdrowie ... Zwróćcie Państwo uwagę na dawne zwyczaje jedzeniowe - nie kierowane przez dietetyków i lekarzy ... na to, co się jadło, jak doprawiało, jak hodowało, jak siało i zbierało, czym się nawoziło uprawy, ... a także jak to jest obecnie, co się "zwyczajowo" jada w naszym obszarze kulturowym "nowoczesności i dobrobytu" ... oczywistym jest, że nie jest poniżej wszystko poruszone i w dokładnej kolejności i ważności dla tematu ... Pewne dawne zwyczaje, rytuały, styl życia, używanie ziół były wypraktykowane przez pokolenia, pokolenia ludzi, którzy nie wiedzieli co to pepsyna, adrenalina, glukoza czy witamina C ... a jednak często mogli być lepszymi "lekarzami" jak obecna, bardzo często skorumpowana nauka i naukowcy ją tworzący ...
Dawniej, nieszlachecko ale bez zbytniej biedy, która jednak była wszem (!) - chleb - zwykle ziemny, żytni (biały - pszeniczny rzadziej) - ale często ze smalczykiem (czasem ze skwarkami i cebólką) lub masłem ... ewentualnie tłustą śmietaną, kasze (jagły, pęczak, gryczana), groch, kluski, pierogi, ziemniaki (ale z kwaśnym, tłustym mlekiem lub czasem z mięsem i tłustym sosem na smalcu wieprzowym lub gęsim i/lub tłustej śmietanie), ziemniaki czasem ze smalczykiem i skwarkami. Mięsa (ze zwierząt karmionych "zwykłą" paszą - buraki, pokrzywa, siano, ziemniaki, zboże, ...) były doprawiane ziołami, paloną trawą i pewnymi chwastami (czy sianem) - później przyprawami typu ziele angielskie, listek bobkowy, kardamon, ... Wędliny - wędzone w naturalnym dymie, czasem, dodatkowo suszone ... Oleje roślinne były prawie nie używane a jeśli już to tłoczone "normalnie" ... Mięsa przechowywane były w chłodniach lodowych, suszone lub solone ... ewentualnie peklowane. Sery robione były normalnie ... bo i mleko było mlekiem ... Jedzenie było po pierwsze "normalne", bez udziwnień hodowlanych czy dziwnych upraw. Jarzyny były jarzynami, zasilane m.in. obornikiem, ... Dużo było kiszonek (kapusta, ogórki, ... Grzybki z lasu ... Ryby z rzeczki - bez ołowiu ... A jakże jak były kurki to i jaja one też były (choć często z przeznaczeniem na handel ...) ... Zupy - barszcze, żur, zalewajki jarzynowe (czasem z boczkiem, grzybami, ...) z ziemniakami, ... Było także owo jedzenie "zbilansowane" i nie za dużo ... (a nie było wówczas jeszcze "mądrali" - dietetyków) - np. węglowodany z takim czy innym tłuszczem (a czasem i również z białkiem), czasem było więcej białka oraz tłuszczu, ..., powszechna była kiszona kapusta, fasola, groch, kasze, kapusta bez kiszenia, buraki, zioła, ... - ale, żeby nie było (!) ... różnych typów węglowodanów (obecnie, wiele z nich w ocenie obecnej niektórych osób - zakazanych ... bo feeee i cukrzyca ...) było sporo ... i jeszcze więcej ... sporo używano też np. kiszonek (!) - nie każdego było stać na mięsko codziennie, oj nie - raczej od święta, w niedzielę (np. rosołek i kurka) ! ... i ... nie była to żadna dieta keto czy niskowęglowodanowa !!! - owszem cukru rafinowanego nie było (później też był - choć drogi - ale czasem był miód). Dary z pól były "naturalne" choć plenność była mniejsza i trzeba było się fizycznie napracować ! ... Fakt - fakt ważny (!) - ludzie jedli mniej, zdrowiej ... oraz więcej się musieli ruszać by cokolwiek osiągnąć !
Obecnie, również nieszlachecko ... - chleb - wyrób chlebopodobny (często z dodatkiem włosów, chiytny, talku, oleju roślinnego, ... i innych "cudów" z dodatkiem mąki pozbawionej większości cennych rzeczy - ale z dodatkowym wsadem glifosatu, oprysków, ...), mleko - wyrób mlekopodoby o kolorze białym, pozbawiony tłuszczu oraz bakterii, być może z zawartością wapnia i kazeiny), śmietana - wyrób śmietanopodobny, odtłuszczony ... z różnymi dodatkami (np. powodującymi, że się nie ścina przy wykonywaniu zupy), mięso - wyrób ze zwierząt karmionych m.in. gotowymi paszami z antybiotykami, hormonami wzrostu (także ludzkimi), z konserwantami, ... wykonane z roślin genetycznie inaczej, z roślin zakrapianych pestycydami, ... z dodatkami wykonanymi zez tych rzeczy co się ze zwierząt nie da sprzedać jako jadło dla ludzi ..., mięso (pominę mrożenie) to ono, po rozbiorze często dodatkowo szpikuje się preparatami wiążącymi wodę (więcej waży), preparatami konserwującymi, wybarwiającymi, odkażającymi ... oraz pozbawia kości, większości tłuszczu i chrząstek ... ze których się wykonywuje parówki, pasztetowe, pseudo-kiełbasy i ... paszę dla kolejnych zwierzaków do uboju lub na mleko ... Wędliny - w większości parowane (nie wędzone) i napompowane solą, soją i innymi ... by m.in. wiązały w sobie wodę i były cięższe, "okadzane" przez moczenie by nadać aromat dymu ... Sery - rzadko są robione tradycyjnie - nie ma czasu a poza tym jak będą drogie ... to nikt nie kupi ... no i większość, tradycyjnie jest odtłuszczona ... Masło - trudno jest mi tu coś na ten temat powiedzieć ... ale jak ktoś sam robił masło to ... różnica jest (!) a sprzedawana maślanka ... hmmm ... co ona ma do czynienia z tą co zostaje w maselnicy ? ... Poza tym ogólnie masła jako masła, w sklepach, jest stosunkowo niewiele - zamiast onego są "mix'y" masła z olejem roślinnym lub różne margaryny z utwardzonych olejów roślinnych ... Obecnie kopno w sklepie słoniny (spyrka), by sobie zrobić skwarki ... urasta do rangi cudu ... Ryby - słodkowodne - prawie wszystkie z hodowli (na "dziwnej" paszy) lub z rzadka odławiane z naturalnych jezior - są i morskie (często skażone rtęcią i ołowiem - również niektóre z hodowli) - mrożone kto wie ile razy i nie wiadomo czym pryskane by przetrwały podróż do sklepów ... Większość potraw (od cukierków, czekolad, ... poprzez całą resztę gotowego jedzenia) ma w sobie oleje roślinne (często o wątpliwej jakości i "braku trucia") - w zwiększeniu spożycia tych olejów, które "tłoczone" są często chemicznie (!) upatrywał bym obecnie większość problemów zdrowotnych ludzi, włączając w to cukrzycę oraz miażdżycę, alergie, ... (a nie żadne iście na łatwiznę i zwalanie wszystkiego na cukier oraz palenie (np. wbrew pozorom, na szybkim udowodnieniu szkodliwości palenia zależało głównie ... producentom papierosów)) ... Wszystko opanowały oleje roślinne, w różnej formie ... Jarzynki i owoce są również "skrzywione" - owszem kolorowe ... ale często bez witamin i mikroelementów i skażone opryskami lub zmienione genetycznie (tak czy inaczej) ... Kiszonki ... - obecnie są coraz rzadziej - raczej marynaty na occie lub kwaszonki np. z octem lub kwaskiem cytrynowym ... i obowiązkowo cukrem (kapusta jest biała ... a nie żółtawa ... no i inny smak i właściwości) ... ew. solanki ... Można oczywiście także wspomnieć (bo to fakt), że obecnie do wszystkiego dodawany jest cukier, sól i często inne wzmacniacze smaku ... oraz króluje często szybkie "byle co" jadło - "fast food" oraz inne "gotowe do odgrzania" dania ... Można również dodać, że nawet (brzydka nazwa, ... tu przy jedzeniu) ... gnojówka i obornik, niejako odpad z hodowli zwierząt ... jest gdzieniegdzie zabronione toto ono wywozić w pole jako nawóz ... bo, mimo, że głośno nie mówi się dlaczego ... jest toto ono, często tak skażone antybiotykami i innymi "złami", że wylanie tego na pole może zatruć ziemię a następnie plony lub pasące się tam zwierzęta !!! Jeśli chodzi o obecnego człowieka - fakt, rusza się, cywilizacyjnie ..., niestety, coraz mniej a za to nieco więcej używa mózgu (choć nie zawsze i nie wszyscy ... 😁) ... Ogólnie, teraz - wszędzie liczy się głównie czas i "kasa" a nie zdrowie ... Mimo, iż poziom życia ogólnie wzrósł to nie można już jakoś tego przełożyć na zdrowie ... i jakoś człowiek nie może się dopasować ewolucyjnie do pędzącego świata ...
Mając to powyższe na uwadze ... jak człowiek ma być zdrowy ? Jak człowiek ma nie chorować na alergie i zatrucia ? Jak człowiek ma nie mieć zmian rakowych ? Jak ma funkcjonować człowiek, jako organizm, kiedy nie jest mu dostarczane to co być powinno a za to w bonusie dawane to co szkodzi ...? Zabawa w diety - dla mnie to głównie właśnie zabawa (co 3-lata inna dieta ... jedna dieta przeczy drugiej ... ta najlepsza za rok już jest "opluwana" ... a wygrywa zwykle ten co ma siłę przebicia a nie rację) ... Zyskują głównie twórcy tych diet a tylko czasami je stosujący (bo nie zadziałała na nich, nie wytrzymali nerwowo, ...) ... Zdrowa żywność - w obecnym wykonaniu to często kolejny kant i wyciągaczka pieniędzy od tych co przesadnie w to uwierzyli ... Dodajcie Państwo jeszcze np. "leczenie" (cha cha ... leczenie ...) głownie objawów chorób ... przez medycynę konwencjonalną lub "leczenie" medycyny niekonwencjonalnej np. dietą keto (choć objawowo może być lepiej ... nie leczy to jednak "skrzywionego" i "wadliwego" działania organizmu ! - wiec to tylko takie omijanie problemu, przetrzymanie - choć dla niektórych może być O.K. i im pasować) ... Jeszcze, oczywiście, jest ..., szeroko pojęta, naturopatia (razem z ziołolecznictwem, ...) - ale i ta branża, jak i poprzednio wymienione, jest dla mnie również "wykrzywiona" w stronę pieniążków ... Przypuszczam, że z powodów oczywistych (właśnie pieniądze) w żaden sposób nie jest możliwym, by te "gałęzie lecznicze" podały sobie dłonie i prawie pewnym jest, że nigdy razem nie zrobią ani delikatnych ani porządnych badań dotyczących chorób oraz ich właściwego oraz skutecznego leczenia ... ! A szkoda ...
Sądzę, że jedyne co można obecnie robić to (1.) albo "olać" (choć jakoś tego nie polecam) wszystko i od malutkiego dzieciątka nie przejmować się jedzeniem, nie myśleć co się je i przy tym nieco modlić się o to by coś nie "padło" w organizmie za wcześnie oraz równocześnie modlić się, by organizm się jakoś przystosował (tak jak ryby żyjące "normalnie" w zatrutej wodzie) ......... lub ......... (2.) zadomowić się gdzieś na wsi, samemu sadzić i zbierać jarzynki, zboże, ... chować przynajmniej jakieś kury, kaczki, indyki ... o krowie i śwince nie wspomnę ... bo to już i drożej i trudniej (choć baranki już by można - np. "kameruny") ... piec własny chleb, ... tylko czy to da się wszystko połączyć z szalonym tempem życia ... ? Życzę wytrwałości wszystkim co tego dokonują ......... (3.) Ewentualnie można by coś po środku - przynajmniej piec chleb na zakwasie czy drożdżach, piec swoje ciasta, robić własne soki i kiszonki, omijać fast-food'y, unikać olejów roślinnych (oprócz tłoczonych, tradycyjnie, na zimno i nierafinowanych), ... to też jest jednak pewne wyzwanie ... No i czasem zażyć jakieś brakujące coś (w suplemencie) ...
*** niemniej - kto może to niech się rusza więcej niż trzeba ..., niech gra w tenisa, biega, jeździ na rowerze, ... o ile, właśnie, może ... to to mu nie zaszkodzi ... a na pewno pomoże ...
... nic co ludzkie nie jest mi obce ... błądzenie też ...
Nieco linków ...
Glukagon ...
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7396046/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10536047/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3567647/
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.2217/bmm-2016-0090
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24367972/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7171961/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10326640/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16492545/
Glukagen a witaminy, acetylocholina, cholina, neuroprzekaźniki, hormony, insulina, ketony, ... i inne ...
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7302426/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002916523195694
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4113066/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S001429990800561X
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3132226/
https://diabetesjournals.org/diabetes/article/22/5/381/4172/Effect-of-Acetyl-Choline-on-the-Secretion-of
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0156852
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11037798/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9695582/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7937697/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24367972/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39081007/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10669051/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10545563/
https://bmcendocrdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12902-024-01566-9
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/749914/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12784183/
Glukagon a różne substancje ...
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39475504/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39475504/
Nikotyna ...
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0149763425000211
https://diabetescompass.com/glucagon-secretion-in-mouse-and-human-pancreatic-%CE%B1-cells-boosted-by-nicotinic-signaling/
GLP-1 - jak naturalnie zwiększyć ...
https://www.signos.com/blog/supplements-and-foods-that-increase-glp-1
https://blog.myfitnesspal.com/glp-1-natural-alternatives/
https://blog.organicolivia.com/an-herbalists-take-on-the-power-of-ozempic-plus-natural-foods-herbs-that-stimulate-glp-1/
https://programs.thefunctionalperspective.com/natural-ways-to-activate-glp-1/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4344557/
https://www.eatingwell.com/yerba-mate-study-11678904
https://supplementclarity.com/best-foods-supplements-that-naturally-raise-glp-1/
https://draxe.com/health/glp-1/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34981502/
Analogi GLP-1 ...
https://www.termedia.pl/mz/Analogi-GLP-1-w-swietle-wytycznych-ADA-2020-i-najnowszych-badan,39036.html
https://blog.myfitnesspal.com/glp-1-agonists-for-weight-loss/
Glukagon - insulina a błękit metylenowy ...
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6383884/
Ciała ketonowe - ketony ...
https://biologynotesonline.com/ketone-bodies/
Choroba Baasstrupa ...
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4330238/
https://medshun.com/article/can-baastrup-disease-cause-hip-pain
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4762769/
https://rehmedis.pl/choroba-baastrupa-cichy-sprawca-bolu-kregoslup/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4762769/
https://www.physio-pedia.com/Baastrup_Syndrome
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1878875017301559
https://www.cureus.com/articles/133317-partial-spinous-process-decompression-in-baastrups-disease-a-case-report-and-literature-review#!/
https://www.necksolutions.com/kissing-spine/
https://caringmedical.com/prolotherapy-news/kissing-spines-syndrome-baastrups-disease/
https://radsource.us/baastrups_disease/
Glikacja (glikozylacja nieenzymatyczna) ... glikacja białek - zapobieganie ... AGEs ... cysteina, aspiryna, ... i inne ...
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996914003135
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3568688/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6272653/
https://link.springer.com/article/10.1007/s12551-024-01188-4
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0014299907000891
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0045206821002212
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996919302467
https://www.healthyandnaturalworld.com/l-cysteine-benefits/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9781855737921500187
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6464172/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212968515000124
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4825899/
https://link.springer.com/article/10.1007/s00125-007-0898-3
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4825899/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32662984/
https://www.mdpi.com/2076-3921/14/4/392
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15826074/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6523868/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S102194981630179X
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4728631/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36723267/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37528063/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8540239/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2212429221000742
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31856203/
https://faseb.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1096/fasebj.21.6.A832-b
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8507296/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2314724515300480
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34550907/
A.M.
Nie biorę odpowiedzialności za skutki zastosowania rzeczy i wykonania czynności tu opisane.
Podaję tutaj praktyczne zastosowania różnych substancji jako ciekawostkę, którą to każdy musi sobie rozumnie zweryfikować ...
Niektóre z tych rzeczy sam stosowałem i stosuję, inne znam tylko od ludzi czy z książek i mimo, że staram się nie wypisywać głupot to ...
... wszystko co ludzkie nie jest mi obce ...
😊